Maandag 26 september 2016

Scheiden: lekker lui, vanaf de bank

Een echtscheiding kost meestal veel tijd en geld. Gelukkig is het ook mogelijk om online te scheiden. Dat is sneller en goedkoper dan ‘offline’ scheiden. Maar is dit niet veel te makkelijk?

Waarom online scheiden?

Een gewone scheidingsprocedure duurt vaak maanden. Tijdens die procedure komen veel lastige juridische zaken aan bod. Want wie blijft er in het huis wonen? Wie krijgt de televisie? Hoe moet het geld op de gedeelde bankrekening worden verdeeld?

Om zulke vragen te beantwoorden, is het vaak nodig om een professional in te schakelen, zoals een advocaat. Dat kost natuurlijk niet niks: gemiddeld kost een scheiding drieduizend euro. Soms lopen de kosten zelfs op tot tienduizenden euro’s! Er is echter een goedkopere mogelijkheid: online scheiden.

Hoe werkt het?

Er zijn meerdere websites die online scheiden mogelijk maken. De overheid heeft ook zo’n site gemaakt. Deze website stelt belangrijke vragen aan mensen die willen scheiden. De vragen worden op een begrijpelijke manier gesteld, zodat de partners niet meteen een juridische expert in hoeven te schakelen.

Als alle vragen zijn beantwoord, helpt de site de partners met het maken van een scheidingsplan. Daarin staat welke afspraken de partners met elkaar willen maken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over wat ze willen gaan doen met hun huis: gaan ze het verkopen of blijft één van hen er wonen?

Zulke afspraken moeten natuurlijk wel eerlijk en juridisch correct zijn. Om dat te controleren, worden ze uiteindelijk bekeken door een professional. Als die het scheidingsplan goedkeurt, kunnen de partners naar de rechter om de scheiding af te ronden. Doordat er pas zo laat een professional wordt ingeschakeld kost het geen duizenden euro’s, maar slechts een paar honderd euro om online te scheiden.

Voordelen

Echtscheidingen zijn vaak stressvol en kunnen erg lang duren. Hoe meer tijd en geld het kost om te scheiden, hoe meer spanning er kan ontstaan tussen de partners. Dat kan voor hun kinderen ook erg vervelend zijn. Daarom zijn de vragen op de website van de overheid positief geformuleerd, om te voorkomen dat de situatie tijdens de procedure slechter wordt.

Kritiek

Niet iedereen is positief over de mogelijkheid om online te scheiden. Dat er pas in een late fase van de procedure een professional wordt ingeschakeld, scheelt natuurlijk veel geld, maar het kan ook een nadeel hebben. Als de partners samen een slecht scheidingsplan opstellen, komen ze daar bij een online scheiding namelijk pas laat achter. Dan kan het dus zo zijn dat ze weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

Conclusie

Online scheiden is vaak goedkoper dan een ‘normale’ scheiding. Ook kan een online scheiding in bepaalde gevallen voorkomen dat de spanning tussen partners oploopt. Soms is het echter verstandig om zo snel mogelijk een juridische expert in te schakelen. Bij ingewikkelde gevallen kan dus misschien beter worden gekozen voor een ‘offline’ scheiding.

Bronnen
–        http://www.volkskrant.nl/magazine/overheid-helpt-bij-snelle-scheiding-via-internet~a4252661/

–        http://rechtwijzer.nl/uitelkaar

–        https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/scheiding-regelen

(37)