Donderdag 1 december 2016

Een camera op je drone, mag dat?

In een vorige blog is uitgelegd wat de regels zijn voor het vliegen met een drone, maar daarmee zijn we er nog niet. Een drone kan uitgerust worden met een camera, het is alleen niet toegestaan om zomaar alles te filmen met je drone. In deze blog wordt kort stil gestaan bij wat wel en wat niet mag.

Je mag toch filmen op de openbare weg?

Nou, dat is een beetje kort door de bocht. Over het algemeen kan je stellen dat filmen op de openbare weg is toegestaan, dit valt onder de vrijheid van informatiegaring. De vrijheid van informatiegaring is een uitwerking van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, EVRM). De vrijheid van informatiegaring is niet onbeperkt, deze vrijheid kan botsen met een ander recht. Het recht op privacy bijvoorbeeld. Geenstijl is hiervoor in het verleden op de vingers getikt door de rechter. Geenstijl had een filmpje op zijn website gezet waarin een stomdronken studente te zien was. Het filmpje was gemaakt op de openbare weg, maar de rechter vond dat het te veel de privacy schond en Geenstijl moest het filmpje offline halen. Waar de grens precies ligt is heel lastig te bepalen en zal van geval tot geval moeten worden bepaald.

Wetboek van Strafrecht

In artikel 139f Wetboek van Strafrecht is het filmen van een woning of een andere niet voor publiek toegankelijke plaats zonder dat diegene het weet en zonder toestemming van diegene verboden. Doe je dit toch, dan kan je een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen. Het artikel zegt: filmen met een technisch hulpmiddel (bijvoorbeeld een drone) waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt. Drones kunnen nagenoeg geluidloos vliegen en daardoor kan het voor de aanwezigen niet duidelijk zijn dat je aan het filmen bent. Hoog boven een tuin van iemand vliegen en filmen is dus verboden als je geen toestemming hebt. In artikel 441b Wetboek van Strafrecht staat dat het ook verboden is om in het geheim te filmen op een voor het publiek toegankelijke plaats. Je mag dus wel filmen op de openbare weg, maar dit is verboden als je het in het geheim (niet duidelijk zichtbaar) doet.

Conclusie

In de meeste gevallen mag je met een drone filmen. Je moet er alleen voor zorgen dat je geen plaatsen filmt waar je geen toegang tot hebt. Als je op een voor publiek toegankelijke plaats (openbare weg of een park bijvoorbeeld) filmt dan is het van belang dat het voor iedereen duidelijk is dat je daar met een drone vliegt en aan het filmen bent. Tot slot moet je rekening houden met de privacy van anderen, je mag veel als je op de openbare weg filmt maar er is grens.

Bronnen:

Drones en privacy. Handleiding voor een gebruik van drones dat voldoet aan de waarborgen voor bescherming van de privacy. Ministerie van Veiligheid en Justitie, 25-11-2015.

ECLI:NL:RBAMS:2010:BN4359 Uitspraak in de zaak tegen Geenstijl

http://wetten.overheid.nl/BWBR0031300/2012-03-01

(317)