Donderdag 15 september 2016

De schimmenwereld van het internet

In een wereld hier ver vandaan bestaat een plaats waar schimmen leven. Weinig mensen kennen deze wereld en de schimmen die er leven kunnen dan ook ongestoord hun gang gaan. Sommige schimmen zijn goed. Ze houden zich bezig met het beschermen van de zwakken en vechten voor vrijheid. De meesten zijn echter kwade schimmen. Zij handelen in verboden dingen, verspreiden verkeerde ideeën en hebben ervoor gezorgd dat deze wereld een slechte naam heeft gekregen. Zodra je deze wereld betreed, word je zelf ook een schim. Onvindbaar, ongrijpbaar en in het niets verdwijnend.

De kans dat je hier lang en gelukkig leeft is niet erg groot, maar dit is dan ook geen sprookje. Dit is het deel van het internet waar je niet met Internet Explorer, Google Chrome of Safari kunt komen. Nee, om in deze schimmenwereld terecht te komen, heb je de Tor browser nodig. Deze webbrowser vormt de toegangspoort tot wat misschien wel het meest interessante deel van het internet is: het Dark Net.

Het DarkNet

Het DarkNet heeft geen al te beste reputatie. En dat is niet voor niets. Op het grootste deel van het Dark Net gebeuren dingen die in de meeste landen streng verboden zijn. Mensen die er komen, zijn allemaal op zoek naar anonimiteit. En de grootste groep doet dat nu eenmaal omdat ze zich met illegale dingen bezighouden. Uit onderzoek is gebleken dat op een kwart van alle Dark Net sites drugs wordt aangeboden. Ook wapens, kinderpornografie, valse documenten en DDoS-aanvallen zijn hier eenvoudig te kopen. Daarnaast zijn zowel de extreemrechtse als de extreemlinkse kant van de politiek hier te vinden en zijn er ook aanwijzingen dat terroristen de anonimiteit van het Dark Net hebben ontdekt.

Het lichte deel

Is het dan alleen maar slecht hier? Nee, het DarkNet wordt ook gebruikt door mensen die om legale redenen niet gevolgd willen worden. Journalisten, activisten, bloggers, zakenlieden, wetenschappers, het leger: allemaal zijn ze op het DarkNet te vinden. Ook wordt het Dark Net veel gebruikt in landen waar het gevaarlijk is om kritiek te hebben op de regering. Zelfs “gewone mensen” hebben het DarkNet ontdekt. In 2014 opende Facebook, misschien wel de minst anonieme website ter wereld, een eigen DarkNet-pagina.

Toezicht

Het meeste wat op het Dark Net gebeurt, is dus verboden. Is er dan helemaal niets wat de politie hiertegen kan doen? Eerlijk gezegd: vrij weinig. Vanwege de beveiliging die de Tor-browser biedt, zijn gegevens bijna niet te onderscheppen. Zo af en toe heeft de politie (en met name de FBI) nog wel eens succes, maar dat komt vooral doordat iemand dan een stomme fout heeft gemaakt. Zo is de oprichter van Silk Road (een DarkNet site waarop voor honderden miljoenen aan drugs werd verhandeld) pas gearresteerd nadat hij per ongeluk zijn eigen e-mailadres had achtergelaten op een forum op het gewone internet.

Tot slot

De webbrowser Tor opent de deur naar de schimmenwereld van het internet: het Dark Net. Dit is een wereld waar van alles te beleven valt. Een anonieme wereld, waarin niemand kan zien waar jij je mee bezig houdt. Maar ook een wereld waar je moet oppassen. Als schim is de grens tussen goed en kwaad zo overgestoken.

Bronnen:

D. Lee, Facebook sets up ‘dark web’ link tot access network via Tor, 3 november 2014.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-29879851

G. Owen en N. Savage, The Tor Dark Net, Ontario/Londen: Centre for International Governance Innovation/Chatam House 2015.

https://www.cigionline.org/sites/default/files/no20_0.pdf

Tor Project: Users of Tor:
https://www.torproject.org/about/torusers.html

 

(81)