Maandag 19 september 2016

De Tor browser

Dark web en deep web

Traag internet, websitenamen die te ingewikkeld zijn om te onthouden en voortdurend de kans dat je dingen te zien krijgt die je liever niet ziet. Klinkt niet als de beste manier om te internetten hè? Toch zijn er op ieder moment van de dag meer dan twee miljoen mensen die wel internetten, maar geen gebruik maken van normale browsers als Internet Explorer, Google Chrome of Safari. Nee, deze mensen maken gebruik van The Onion Router.

Hoe werkt het?

Alle gegevens die je via Tor verzendt, worden ingepakt met een aantal lagen beveiliging (encryptie). Deze encryptie bestaat uit een code die alleen met een andere code ontsleuteld kan worden. De beveiligde gegevens worden via een willekeurige route langs meerdere computers gestuurd. Deze computers hebben allemaal een code waarmee een stukje encryptie verwijderd kan worden. Bij elke tussenstop wordt er dus een laag encryptie van de gegevens afgepeld (vandaar de naam Onion Router, het verwijderen van de lagen lijkt op het pellen van een ui). De computer die het laatste stukje eraf haalt, stuurt de gegevens door naar de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de website die je wilt bereiken. Doordat er om jouw gegevens encryptie zit, is vrijwel niet te achterhalen waar de gegevens vandaan komen of waar ze naar toe gaan. De gegevens moeten een lange route afleggen langs meerdere computers. Daardoor is Tor wel een stuk trager dan andere browsers.

Waarom Tor?

Waarom zou je willen internetten via een browser die de traagste van allemaal is en ook nog eens leidt naar websites met niet al te gemakkelijk te onthouden namen als: http://xfnwyig7olypdq5r.onion? Daar is maar één reden voor: anonimiteit. Er zijn mensen die absoluut niet willen dat iemand kan zien wat ze op het internet aan het doen zijn. Daarom zoeken die mensen de anonimiteit van het Dark Net op. Het Dark Net is een bijzonder deel van het internet waar je niet met je gewone browser kunt komen, maar wel via Tor. Ook via Google is het niet te vinden. Daarom wordt het veel gebruikt door mensen die iets te verbergen hebben. In slechte zin, zoals criminelen, maar ook door inwoners van landen waar je niet zomaar alles in vrijheid kunt zeggen. Het onderscheppen van gegevens die worden verzonden via Tor is namelijk zeer lastig en de kans dat er iemand over je schouder meekijkt, is dan ook klein.

Waar komt het vandaan?

Tor was oorspronkelijk een project van het Amerikaanse leger. In de jaren ’90 van de vorige eeuw waren ze op zoek naar technologie die het onmogelijk zou maken om internetverkeer te onderscheppen. In 2004 was het project af en hoewel het ging om een geheim legerproject, werd het vrijgegeven aan het publiek. Iedereen kon er gebruik van maken. Het idee hierachter was dat als er maar genoeg mensen op het netwerk zouden zitten, het gebruik door het leger tussen al die drukte niet zou opvallen. The Tor Project is tegenwoordig een onafhankelijke organisatie, maar krijgt nog jaarlijks vele miljoenen van de Amerikaanse overheid.

Mag het?

Opsporing van online criminaliteit is heel erg moeilijk als dit via Tor gebeurt, maar het is uiteindelijk niet meer dan een webbrowser. In 2012 heeft minister Opstelten dan ook laten weten dat hij geen reden ziet om het gebruik van Tor te verbieden. Misschien was dit anders geweest als Tor alleen maar werd gebruikt voor ‘foute’ dingen, maar dit is niet zo en dus is internetten via Tor volledig legaal. Wat je daar dan vervolgens doet, is natuurlijk weer een ander verhaal.

Tot slot

Tor is momenteel de veiligste manier om te internetten, maar is eigenlijk alleen aan te raden als je echt iets hebt te verbergen. Het opzoeken van de laatste voetbaluitslagen, de locatie van het feestje morgenavond of een recept voor appeltaart is met een andere browser toch een stuk makkelijker.

Bronnen:

Kamerstukken, antwoord op kamervragen, 3 april 2012, nr. 2012D14693:
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2012D14693

Y. Levine , Almost Everyone Involved in Developing Tor was (or is) Funded by the US Government, 16 juli 2014

https://pando.com/2014/07/16/tor-spooks

Tor Project: Direct users by country:
https://metrics.torproject.org/userstats-relay-country.html

Tor Project: Overview:
https://www.torproject.org/about/overview

(132)