Woensdag 25 mei 2016

Wat gebeurt er met je persoonlijke gegevens over de grens?

Zou jij nog op Facebook willen als je weet dat de NSA eenvoudig je persoonlijke gegevens op kan vragen, zodra deze in de Verenigde Staten zijn? Maximilian Schrems in ieder geval niet.

Hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens in Europa?

Dat Europa zich graag bemoeit met de bescherming van jouw privacy is je vast niet ontgaan. Je kunt vandaag de dag haast geen website meer bezoeken zonder cookies te moeten accepteren. Zo kunnen er geen gegevens van je worden verzameld zonder dat je daar zelf mee akkoord bent gegaan. Wij hebben hier in Europa dan ook het geluk een zeer uitgebreide bescherming van je persoonsgegevens te hebben. Persoonsgegevens zijn simpel gezegd alle gegevens die direct of indirect iets over je zeggen. Dit kan gaan van je naam tot je gelopen route in een winkel. De strenge bescherming van persoonsgegevens is in Nederland opgenomen in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp). Deze wet is via het Europees recht tot stand gekomen. In artikel 76 van de Wbp is opgenomen dat jouw persoonsgegevens slechts buiten de Europese Unie mogen worden doorgegeven als het land waar de gegevens heengaan een passende bescherming biedt. Allemaal leuk en aardig zou je zeggen, maar dit heeft gevolgen die verder gaan dan je in eerste instantie zou denken.

Het artikel zorgde er onder meer voor dat de Europese Commissie afspraken met de Verenigde Staten heeft moeten maken, zodat Facebook met een gerust hart jouw persoonsgegevens van het Europese hoofdkantoor naar de Verenigde Staten kan versturen. Gelukkig maar, zo kunnen wij lekker Facebooken, zou je denken.

Safe Harbor

De Europese Unie en de Verenigde Staten maakten zoals hierboven gezegd dus afspraken met elkaar over het doorgeven van persoonsgegevens vanuit Europa naar Amerika. In die overeenkomst werd afgesproken dat bedrijven persoonsgegevens mochten verwerken als ze zich zouden houden aan de Safe Harbor Principles. Dit zou ervoor zorgen dat je als burger van de Europese Unie ook een goede bescherming van je persoonsgegevens had, als je gegevens naar Amerika gingen. De hoogste Europese rechter dacht hier alleen net iets anders over.

Uitspraak Europees Hof

De Europese rechter zette namelijk een streep door de afspraken. Wat was het geval? De Oostenrijker Maximilian Schrems klaagde dat volgens hem, net als volgens ene Edward Snowden, de Amerikaanse overheid vrij eenvoudig alle persoonsgegevens bij Amerikaanse bedrijven op kon vragen. In de Verenigde Staten kan de overheid je gegevens namelijk opvragen zonder tussenkomst van de rechter en zonder jouw toestemming. De Europese rechter miste in de afspraken tussen Europa en Amerika bepalingen over het wel of niet mogen opvragen van gegevens door de overheid. De Europese rechter heeft dan ook bepaald dat de Ierse toezichthouder (aangezien het hoofdkantoor van Facebook in Ierland is) moet onderzoeken of de Verenigde Staten de persoonsgegevens van Maximilian voldoende beschermen.

Nooit meer Facebooken?

Blijf rustig zitten: je hoeft je Facebook nog niet vaarwel te zeggen. Dat de overeenkomst ongeldig is verklaard, betekent niet dat elke vorm van internetverbinding met een dergelijk land verbroken wordt. Het is namelijk voor bedrijven via overeenkomsten ook mogelijk om gebruik te maken van persoonsgegevens. Op dit moment zijn er namelijk niet vreselijk veel landen die een dergelijke overeenkomst hebben met de Europese Unie: Dit zijn er 11, waarvan Israƫl, Canada en Zwitserland de grootsten zijn. Daarnaast onderhandelt de Europese Unie al enige tijd met de Verenigde Staten over een vernieuwing van de Safe Harbor. Het belang van deze onderhandelingen is sinds de uitspraak uiteraard een stuk groter. Wat er precies met je gegevens buiten Europa gebeurt is natuurlijk lastig te checken, ondanks alle afspraken en goede bedoelingen van de Europese Unie. Wordt vervolgd!

Bronnen:

www.cbpweb.nl/nl/nieuws/cbp-wifi-tracking-rond-winkels-strijd-met-de-wet
cio.nl/overheid/89538-de-consequenties-van-de-ongeldigheid-van-safe-harbor
www.nu.nl/internet/4206131/moet-u-moet-weten-safe-harbor-verdrag.html
www.euractiv.com/sections/infosociety/safe-harbour-deal-held-us-315037

(42)