Woensdag 25 januari 2017

Hackers, allemaal één pot nat?

Je kan het nieuws nog niet aanzetten of de hackers spatten van je scherm. De ene keer omdat ze gigantische bedragen bij banken weg weten te sluizen, de andere keer omdat ze de Twitter accounts van IS-leden vol zetten met Gaypride foto’s. In beide gevallen gaat het om hackers, maar toch is het sentiment zeer verschillend. De meeste mensen prijzen de actie tegen IS, maar veroordelen het stelen van geld. Wat is exact het verschil tussen de hackers? Is het mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende typen hackers?

Wat is een hacker

Helaas is er geen eenduidige definitie van wat een hacker is, want door de jaren heen is de invulling van het hacken erg veranderd. De term hacker is geboren aan de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit MIT. Computerexperts waren hier de hele dag bezig met de ontwikkeling en verbetering van computersystemen. Dat klinkt al heel anders dan een poging wagen om de zwakheden in de beveiliging van een bank te vinden. Maar het geeft wel aan wat alle hackers met elkaar gemeen hebben: ze zijn heel handig met computers en computersystemen. Een manier van onderscheiding van hackers is dan ook op basis van de motieven die de hacker heeft. Een veelgebruikte beeldspraak hierbij is de ‘hats’ (hoed) van een hacker.

De verschillende hats

Er zijn doorgaans drie kleuren hats, namelijk zwart, grijs en wit. Een black hat is een hacker die de kwetsbaarheden in computersystemen misbruikt voor eigen gewin. Hier tegenover staat de white hat, ook wel een ‘ethische hacker’ genoemd. Deze wil juist een verbetering van computersystemen en zoekt de zwakheden op om ze vervolgens te repareren. Dit doen ze vaak in opdracht van het desbetreffende bedrijf. Tussen deze twee hats in, zit de grey hat. Ook zij zoeken naar zwakheden en de mogelijkheid deze te repareren, maar begaan vaak overtredingen met het zoeken erna. Ze zijn namelijk niet uitgenodigd door een bedrijf om te speuren in het systeem en ze vragen om een vergoeding voordat ze aangeven waar de kwetsbaarheid zit. Het verschil tussen black en grey is dus subtiel. Een black hat zal de kwetsbaarheid niet prijsgeven, terwijl een grey hat op zoek is naar verbetering in het systeem, maar wel tegen een vergoeding.

De hacktivist

Een groep die moeilijk is te onderscheiden zijn degenen die hun kwaliteiten gebruiken om zich met maatschappelijke problemen en politieke zaken te bemoeien. Zij worden soms omschreven als hacktivisten. Een voorbeeld hiervan is de bovengenoemde situatie waarin Hackers Anonymous de Twitter accounts van IS-leden overneemt. Hoewel zij een moreel motief hebben en er zelf niet per se op vooruit gaan, begaan ze wel allerlei overtredingen om hun doel te bereiken.

En verder?

Het is duidelijk dat het moeilijk is om hackers van elkaar te onderscheiden. Naast de verschillende hats of de hacktivisten, kun je nog meer onderscheid maken tussen hackers. Het is wel belangrijk om ons bezig te houden met de verschillen. Hackers maken een onlosmakelijk deel van onze samenleving uit. En dankzij de technologische ontwikkelingen, zal dat deel steeds groter worden. De mensen in de ‘echte’ wereld zijn ook allemaal verschillend en in de digitale wereld is dat niet anders.

Bronnen:

http://www.nu.nl/tech/3418845/hackers-stelen-in-uren-343-miljoen-euro-bij-banken.html

http://www.cbsnews.com/news/anonymous-hacks-pro-isis-twitter-accounts-fills-them-with-gay-pride/

Coleman, Hacker, hoaxer, whistleblower, spy. The many faces of Anonymous, London: verso 2015.

Moore, Cybercrime: Investigating High Technology Computer Crime, Burlington: Elsevier 2011.

 

(104)