Woensdag 17 augustus 2016

Het grote gevaar van online shoppen!

Online shoppen

Dat doen we tegenwoordig allemaal. De komst van het internet heeft ons deze manier van winkelen gebracht. Vooral grote webwinkels als Bol.com zijn laaiend populair. Wie koopt er tegenwoordig nog iets in de winkel? Het is toch veel gemakkelijker om met één klik met de muis een product te bestellen dat de volgende dag aan huis wordt geleverd? Je hoeft je huis er niet eens voor uit. Juristen noemen dit ook wel ‘koop op afstand’. Wanneer is er nou sprake van koop op afstand?

Er is sprake van koop op afstand als er gebruik wordt gemaakt van communicatiemiddelen op afstand. Dit betekent dat de koper en verkoper niet op dezelfde plek aanwezig zijn. Het kopen via een webwinkel valt dus zeker onder koop op afstand.

Nadelen van online shoppen

Het eerste nadeel is dat degene die op het internet koopt, het product en de verkoper niet kan zien. De online koper beschikt dus niet over dezelfde informatie als een koper in een fysieke winkel. In een gewone winkel kan men het product zien, aanraken en passen. Daarnaast kan de koper in een echte winkel ter plekke vragen stellen als er iets niet duidelijk is.

Voordelen van online shoppen

Om de nadelen te compenseren zijn er regels opgesteld met betrekking tot de koop op afstand. Zo is er sprake van een herroepingsrecht. Als je een product op het internet koopt, heb je veertien dagen de tijd om je te bedenken. Ben je niet blij met het product? Dan kan je het gewoon binnen deze periode terugsturen naar de verkoper. Je hoeft daarbij geen reden op te geven en er zijn in eerste instantie geen kosten aan verbonden. Als het om directe kosten gaat voor het terugzenden van het product, kan de verkoper deze verhalen op jou als koper. De verkoper moet dit wel van tevoren hebben gemeld. Tot 2014 had je maar zeven dagen de tijd om je te bedenken, dit is nu verruimd naar veertien dagen.

Wat gebeurt er als jij het product terugstuurt?

Als jij als online koper het product van tevoren hebt betaald en binnen 14 dagen het product terugzendt, dan beëindig je daarmee de overeenkomst die tussen jou en de verkoper bestaat. Juristen noemen dit ‘het ontbinden van de overeenkomst’. De verkoper is verplicht om binnen veertien dagen de koopprijs terug te storten.

Conclusie

Er zijn zowel voor- als nadelen op te noemen voor het online winkelen. Het nadeel is dat je het product niet fysiek vast kan houden en niet ter plekke vragen kan stellen aan de verkoper. Daartegenover is het voordeel dat jij als online koper veertien dagen bedenktijd hebt. Je mag het product in die periode terugsturen naar de verkoper en hoeft hierbij geen reden op te geven. Al met al is online winkelen een erg goede uitkomst voor de mens die van functioneel winkelen houdt!

(568)