Internet of Things

Internet of Things

Wat is Internet of Things?

Hoewel het geen nieuwe term is, de eerste keer dat het werd genoemd was in 1989, duikt het steeds vaker op in de media: het Internet of Things (afgekort: IoT). Er is geen vaste definitie voor het IoT, maar het komt neer op apparaten die aan het internet zijn verbonden en op die manier met elkaar, met ons of externe partijen kunnen communiceren.

Hoe werkt het?

Het kernwoord bij het IoT is de sensor. De apparaten hebben ingebouwde sensoren die allerlei data over de omgeving opslaan. Deze data wordt doorgestuurd en verwerkt op een IoT-platform. Op het platform wordt dus alle data verzameld en het platform voorziet de apparaten van een gemeenschappelijke taal, zodat zij met elkaar kunnen communiceren.

Ter verduidelijking een voorbeeld van de auto. Moderne auto’s zitten vol met sensoren die constant metingen verrichten. Niet alleen het GPS-systeem dat je locatie bepaalt, maar ook de vele lampjes in je dashboard houden bij hoe het met je auto staat. Stel dat er zich een probleem bevindt in jouw motor. De data wordt dan doorgestuurd naar het IoT-platform van de fabrikant, die vervolgens kan controleren of jouw auto de enige is met dit probleem of dat er andere auto’s van dezelfde serie hetzelfde probleem hebben. Op die manier kan de fabrikant snel reageren als het probleem bijvoorbeeld in een bepaalde fabriek zit. Ook kan er via het platform een bericht worden verstuurd naar jouw garage of dealer die vervolgens het kapotte onderdeel alvast voor je bestelt. Op deze manier kun je direct naar de garage om je auto te laten repareren.

Het IoT is geen nieuw fenomeen, maar de groei heeft ook zeker te maken met de ontwikkeling op een ander gebied: big data. Het analyseren van veel verschillende, grote hoeveelheden data is makkelijker geworden. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in het IoT, omdat al deze losse data nu ook kan worden gebruikt en verwerkt.

Hoe wordt de IoT toegepast in de praktijk?

De hiervoor genoemde auto is slechts een greep uit de vele mogelijkheden voor het IoT. Eigenlijk alles waar een sensor in kan worden gebouwd en zich met het internet kan verbinden kan onderdeel worden van het IoT. Zelfs dieren. Ook de overheid kan veel voordeel halen uit het IoT met de zogenaamde ‘smart cities’. Dit zijn steden waarin bijvoorbeeld automatisch wordt doorgegeven welke vuilnisbakken vol zitten, waar de meeste files op welk moment staan en welke parkeerplekken nog beschikbaar zijn.

Juridische problemen

Het IoT kan het leven op vele manieren makkelijker maken, maar het levert niet alleen voordelen op. Twee grote problemen die spelen bij de opkomst van het IoT zijn de veiligheid van het systeem en de privacy van de gebruiker. Nu steeds meer apparaten onderdeel van het IoT worden en steeds meer mensen het gaan gebruiken, wordt het voor computercriminelen aantrekkelijker hier iets mee te doen. Stel je voor dat niet je computer ‘gegijzeld’ wordt, maar de thermostaat of zelfs je auto! Daarnaast bevatten de vele gegevens die worden verzameld vaak persoonsgegevens. Vanwege het recht op het privéleven moet je voor de verwerking van persoonsgegevens toestemming geven. Het is alleen niet altijd duidelijk waar je precies toestemming voor geeft, want veel apparaten zijn met meer zaken verbonden dan je denkt. Bovendien is het nog maar de vraag of er sprake is van echte toestemming, als men gedwongen wordt deze te geven. Als steeds meer apparaten aangesloten zijn, wordt het moeilijker om te kiezen voor een niet-aangesloten apparaat. Sommige van deze apparaten zijn zo belangrijk, dat je gedwongen kan worden toch te kiezen voor de inbreukmakende versie.

Bronnen:

https://www.theguardian.com/technology/2015/may/06/what-is-the-internet-of-things-google

(How it works: the Internet of Things)

http://www.sas.com/en_us/insights/big-data/internet-of-things.html

http://www.nu.nl/internet/4244543/japanse-techniek-verbindt-koeien-met-internet-of-things.html

http://degier-stam.nl/wp-content/uploads/2013/08/Juridische-aspecten-van-The-Internet-of-Things-Automatiseringsgids.pdf

https://www.it-jurist.nl/nieuws/juridische-aspecten-van-internet-of-things-iot

(0)