Vrijdag 28 oktober 2016

Een interview met: Rosalie Heijna

Rosalie is advocaat bij SOLV Advocaten en heeft een grote voorliefde voor het IT-recht. Ze heeft de studie Recht en ICT succesvol afgerond in Groningen. Deze studie heeft een andere naam gekregen, het heet nu IT-recht. Haar stage bij SOLV beviel zo goed dat ze daar na de studie aan de slag ging als paralegal en daarna dus als advocaat. In dit interview zal zij vertellen over haar ervaringen met de studie IT-recht.

Waarom heeft u destijds voor IT-recht gekozen?

Toen ik nog studeerde, heette de studie Recht en ICT. Ik ben in het eerste jaar begonnen met de studie Nederlands recht. In dat jaar volgde ik het vak Inleiding Recht en ICT. Dit vak behandelde de basis van het IT-recht. Omdat het vak erg aansloeg, maakte ik de switch naar het IT-recht. Je merkt dat we in deze tijd bijna alles via de computer doen. De praktijk verandert en in het recht moet je daar wat mee. Dit vond ik erg leuk en daarom heb ik na de bachelor ook de master IT-recht gedaan.

Hoe vond u de opleiding?

Ik vond het een erg leuke opleiding. Ik heb veel liefde gekregen voor het IT-recht. Het is erg uniek dat je je in Groningen al zo vroeg specialiseert. Het motiveert enorm als je bezig bent met iets wat je leuk vindt. Wat ik in de praktijk heb gemerkt, is dat je tijdens de opleiding in Groningen regelmatig teksten schrijft. In de praktijk heb je daarmee een groot voordeel ten opzichte van mensen die alleen maar abcd-vragen hebben gehad.

Komt veel van de opleiding terug in uw dagelijkse werkzaamheden?

Tijdens je studie in Groningen kom je veel in aanraking met de technische kant van zaken. Zo krijg je al in de bachelor IT-vakken. Het is logisch dat je IT-gerelateerde begrippen en zaken beter begrijpt als je er je hele studietijd mee hebt gewerkt. Tijdens het werk kom ik deze weer regelmatig tegen. Het is handig om die kennis dan paraat te hebben.

Hoe bent u aan uw huidige baan gekomen?

Studievereniging LISA organiseerde destijds een kantoorbezoek bij SOLV. Het kantoorbezoek was ontzettend leuk en ik had een klik met de mensen en het kantoor. Tijdens het bezoek kon je je opgeven voor een mini-sollicitatiegesprek. Dat leek mij erg leuk en daarnaast vond ik het handig om alvast te oefenen met solliciteren. Uit dat mini-sollicitatiegesprek heb ik een stage gekregen. Die stage beviel zo goed dat ik na het schrijven van mijn scriptie bij SOLV ben gaan werken. Ik begon als ‘paralegal’, dit is een soort juridisch medewerker. Later ben ik aangenomen als advocaat-stagiair en inmiddels ben ik medewerker.

Hoe lang na uw opleiding heeft u een passende baan gevonden?

Ik kon eigenlijk direct doorstromen. Nadat ik mijn scriptie heb geschreven, heb ik direct gesolliciteerd en kon vrijwel meteen aan de slag bij SOLV. Ik heb veel geluk gehad wat dat betreft.

Zou u IT-recht aanraden bij studiekiezers?

Ja, als je weet dat je deze kant op wilt, raad ik het zeker aan. Het is een erg leuke en interessante studie. Er is wel een klein gevaar, namelijk dat je je snel specialiseert. Ben je nog niet helemaal zeker welke richting je op wil? Dan kan je misschien beter algemeen Nederlands recht doen en eventueel later overstappen of de master volgen.

Welk vak is u het meest bijgebleven?

Recht en Informatiemanagement vond ik erg leuk om te volgen. Voor dit vak moesten wij programmeren. Door ook een keer aan die kant te hebben gezeten, kan je je meer inleven in je cliënten en beter inschatten tegen welke problemen zij oplopen. Veel bedrijven snappen namelijk niks van de juridische taal. IT-termen worden door hen over de tafel gegooid. Het is toch handig om die termen te kennen en je er een beeld bij te kunnen vormen.

Zou u terugkijkend weer voor IT-recht kiezen?

Volmondig: “Ja”. Als je al weet dat je deze kant op wilt, is het een goede studie.

Wat zou u als tip meegeven aan de huidige studiekiezers?

Wat ik heb gemerkt is dat de studietijd erg snel voorbij gaat. Geniet van je studententijd, maar let daarnaast ook een beetje op je CV. Je studeert straks met honderden tegelijk af, dus onderscheid je van de rest. Begin daar op tijd aan zodat je niet alles in het laatste jaar hoeft te doen. Ik heb het dan niet alleen over stages, maar je kan ook extra vakken volgen of studeren in het buitenland. Er zijn genoeg mogelijkheden!

 

(1098)