Vrijdag 11 november 2016

Masterclass social media aan de RUG

Iets leren over Social Media?

Social media hebben de wereld veroverd. Wat begon als een hype bleek een onomkeerbare ontwikkeling in de wijze waarop mensen met elkaar communiceren. De cijfers liegen er niet om. Facebook spant de kroon met meer dan twee miljard gebruikers wereldwijd – oftewel ruim een kwart van de wereldbevolking – met een dienst die is vertaald naar ruim 70 talen. WhatsApp kent meer dan één miljard gebruikers. De Chinese diensten Tencent QQ en WeChat ook. Andere bekende spelers met meer dan 100 miljoen actieve gebruikers zijn Skype, Google+, Snapchat, LinkedIn, Pinterest en Telegram. En dit was nog maar een greep uit alle beschikbare social media.

Gamma Masterclass ‘Social Media’

Speciaal om verschillende aspecten van Social Media uit verschillende hoeken wetenschappelijk te bekijken organiseert Rijksuniversiteit Groningen een tweedaagse Masterclass ‘Social Media’ op 15 en 16 december voor scholieren (5-6 VWO). Tijdens de Gamma Masterclass op 15 en 16 december worden zij ondergedompeld in de gammawetenschappen met Social Media als centraal thema. Een groep van 24 scholieren krijgt de kans om samen met topdocenten van de universiteit de juridische, sociologische, geografische en economische aspecten van social media te bekijken. Ook is er een eindopdracht waarbij scholieren zelf online tools gaan gebruiken.

Social Media en recht

Nu er inmiddels miljarden mensen wereldwijd intensief gebruik maken van social media, is het niet verwonderlijk dat er ook in Nederland met enige regelmaat rechtszaken over dit onderwerp gevoerd worden. In het juridische gedeelte van de Masterclass op 15 december zal aan de hand van rechtspraak en schrijnende voorbeelden uit de praktijk een interactief college worden gegeven van enkele opvallende juridische complicaties uit de praktijk. Hierbij wordt gekeken naar verschillende onderdelen: de vrijheid van meningsuiting, de privacy, het intellectuele eigendomsrecht, op de werkvloer en spam. Dit juridische gedeelte wordt verzorgd door een docent van de opleiding IT-recht.

Nog meer leuks en opgave

Verder gaan de scholieren na de eerste dag met de groep uit eten, is er een avondspel én blijven ze overnachten in Simplon. Lijkt het jou en eventuele klasgenoten leuk om deel te nemen aan deze Masterclass? Klik dan hier voor de opgave. Wees er snel bij!

(60)