Maandag 3 oktober 2016

Meegeleverde apps: klantvriendelijk of koppelverkoop?

Stel je voor: de deurbel gaat, het is een pakketje met daarin je nieuwe Android smartphone. Hier heb je halsreikend naar uitgekeken, dus snel installeer je de SIM-kaart en start je de telefoon op. Je geeft je e-mailadres en wachtwoord op, gaat akkoord met de voorwaarden van gebruik en je smartphone is klaar voor gebruik. Binnen een aantal minuten kun je aan de slag met je mail via de meegeleverde Gmail-app, navigeer je naar je werk met Google Maps en surf je naar Facebook via Google Chrome. Niks mis mee, zou je denken toch?

Europese Commissie wil keuzevrijheid

De Europese Commissie denkt hier anders over. Zij stellen hierbij namelijk de vraag: Waar is nu de keuze gebleven die je als consument moet hebben? Direct vanuit de doos krijg je de apps van Google meegeleverd waarvan zij vindt dat die nodig zijn voor een complete Android-ervaring. Het feit dat deze apps standaard meegeleverd worden met je telefoon, terwijl andere apps eerst gedownload moeten worden voordat je ze kunt gebruiken, geeft de Europese Commissie aanleiding om te kijken of het hier gaat om verboden koppelverkoop en om te onderzoeken of Google misbruik maakt van diens machtspositie.

With great power comes great responsibility

De Europese Commissie is een instelling van de Europese Unie. De Europese Commissie mag onder andere wetsvoorstellen indienen, controleren of Europese wetgeving juist wordt toegepast in lidstaten van de Europese Unie, maar ziet er ook op toe dat de Europese mededingingsregels juist worden toegepast. Mededingingsregels zijn regels om de concurrentie te beschermen. Als er sprake is van een machtspositie, betekent dit kortgezegd dat een bedrijf een zeer groot aandeel in de markt heeft. Een machtspositie is toegestaan, maar misbruik hiervan niet. Van misbruik van een machtspositie is sprake als een bedrijf de concurrentie kan beperken. In het geval van Google wordt gekeken of het bedrijf de concurrentie beperkt door koppelverkoop. Koppelverkoop houdt in dat een product van een leverancier gekoppeld is aan de koop van een ander product van dezelfde leverancier (of een derde waarmee de leverancier afspraken heeft gemaakt). Bij Google is er sprake van koppeling tussen het Android besturingssysteem (van Google) en Google apps. Bij het installeren en gebruik van een Android smartphone worden namelijk ook automatisch Google apps geïnstalleerd.

Google vs. Europese Commissie: déja vu uit 2009?

De zaak omtrent Google lijkt op een andere belangrijke zaak uit het verleden over misbruik van een machtspositie. In 2009 dwong de Europese Commissie softwareproducent Microsoft om consumenten een keuze te bieden voor een andere browser dan de eigen Internet Explorer, die standaard werd meegeleverd bij Windows. Bij de eerste installatie van het Windows besturingssysteem moest de consument een keuze krijgen over de browser die zij wilde gebruiken – Microsofts eigen Internet Explorer of een browser van een derde partij. Door een “technische fout”, zoals Microsoft het omschreef, werd de keuze voor een andere browser door een Windows update een bepaalde tijd niet meer aangeboden. Dit heeft geleid tot een boete van 561 miljoen euro voor het niet nakomen van gemaakte afspraken.

Of er echt sprake is van misbruik van de machtspositie door Google is nog maar de vraag. Wel is er nu het vermoeden dat de Europese Commissie een formele klacht zal sturen met alle informatie die is verzameld bij het onderzoek. Dit kan een forse boete opleveren, net zoals in het geval van Microsoft. Spannende tijden voor de zoekmachinegigant, dus!

Bronnen:

http://tweakers.net/nieuws/109179/europese-commissie-bereidt-klacht-voor-in-mededingingszaak-android.html

(86)