Zondag 29 oktober 2017

Netneutraliteit – ‘All bits are created equal’

netneutraliteit

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit is het fundament van het open internet. De term netneutraliteit gebruiken we voor de gelijke behandeling van alle data. Bestanden (data) worden via het internet verstuurd in pakketjes. Netneutraliteit wil zeggen dat al die pakketjes gelijk worden behandeld. Internetaanbieders mogen alleen ingrijpen wanneer dat nodig is voor het verkeer op internet. Zij mogen geen maatregelen nemen op basis van commerciële belangen.

Voor- en tegenstanders

Internetaanbieders willen eigenlijk af van het systeem waarbij er maar één baan beschikbaar is voor het versturen van álle soorten pakketjes. De internetaanbieders willen als het ware een snelle baan en een trage baan voor het versturen van pakketjes. Als video’s over de snelle baan gaan, en e-mails over de trage baan, zal de video niet meer haperen en komt de e-mail een paar seconden later aan. Internetaanbieders willen de snelle baan toegankelijk maken tegen betaling. Bedrijven zoals Netflix hebben hier baat bij, zodat hun klanten ongestoord zonder haperingen films kunnen kijken. Tot slot wijzen de internetaanbieders erop dat dankzij netneutraliteit een grappig kattenfilmpje hetzelfde wordt behandeld als een ‘conference call’ tussen ziekenhuizen over een hartpatiënt. Zowel de pakketjes van het filmpje als die van de conference call worden gelijk behandeld, er is geen voorrang op het internet.

Voorstanders van netneutraliteit vrezen dat de toegang tot de snelle internetbanen zullen worden verkocht via dure abonnementen. Video-giganten als Netflix zullen dat kunnen betalen, maar de kleine startups kunnen dat niet. Zo worden kleine innoverende bedrijven uitgesloten en krijgen ze niet dezelfde kansen als grote bedrijven. Daar komt bij dat men niet wil dat de internetaanbieders degene zijn die bepalen welke diensten van de snelle baan gebruik mogen maken. De voorstanders van netneutraliteit willen dat het internet vrij en van iedereen blijft. Ze zijn bang dat de internetaanbieders hun macht zouden misbruiken als zij mogen bepalen wie voorrang krijgt op het internet.

Hoe is het in de wet geregeld?

Er is een Europese netneutraliteitsverordening uitgevaardigd. Daarin is in artikel 3 netneutraliteit gewaarborgd. Dit artikel is in Nederland verder uitgewerkt in art. 7.4a van de Telecommunicatiewet.

Dit artikel gaat verder dan de Europese verordening, want het verbiedt álle prijsdiscriminaties. Dat betekent dat je klanten niet meer mag laten betalen voor het gebruik van Youtube ten opzichte van andere videodiensten. Ook andersom geldt dat het zogenaamde ‘zero-rating’ verboden is. Zero-rating is dat bij het afsluiten van je mobiele abonnement je bovenop de databundel bijvoorbeeld óók Spotify krijgt. Dat wil zeggen dat het streamen van muziek via Spotify niet van je databundel afgaat. Daarmee krijgen telecombedrijven een grote invloed op de internetdiensten die we gebruiken. Als je bij bijvoorbeeld T-Mobile onbeperkt muziek kan streamen via Spotify, waarom zou je dan nog opzoek gaan naar een andere muziekdienst?

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs besloten dat de Nederlandse uitwerking van de netneutraliteitsverordening te ver gaat, en dat zero-rating door T-Mobile toegestaan is. Organisaties als Bits of Freedom hebben de ACM (Autoriteit Consument & Markt) opgeroepen in hoger beroep te gaan. Hier is dus het laatste woord nog niet over gezegd.

Bronnen:
http://www.nu.nl/internet/3708617/gevecht-datadiscriminatie-netneutraliteit.html (nu.nl 2014)

http://www.emerce.nl/opinie/netneutraliteit-zero-rating-nederland-gaat-onterecht-zero-tolerance
(opinie stuk)

https://tweakers.net/nieuws/116587/t-mobile-brengt-muziekstreaming-niet-meer-in-rekening-ondanks-netneutraliteit.html (over T-mobile dat dus tegen de netneutraliteit ingaat)

https://www.youtube.com/watch?v=qGtVPLSPWJY (en de update van john oliver)

https://www.bof.nl/2016/10/10/plan-t-mobile-druist-in-tegen-netneutraliteit/ (BOF en T-mobile netneutraliteit)

http://www.rtlnieuws.nl/economie/column/mark-vletter/verbod-op-zero-rating-dwingt-telecomsector-tot-innovatie (rtl nieuws over goedkeuring eerste kamer en de aanname van de strengere netneutralisatie-wet)

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Nederlands-verbod-op-zero-rating-in-strijd-met-Europese-netneutraliteitsverordening.aspx (uitspraak rechtbank Rotterdam over toestaan van zero-rating en overwegingen uit de netneutraliteitsverordening)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R2120&from=EN (de netneutraliteitverordening)

(104)