Vrijdag 10 februari 2017

The Voice

Televisie kijken doet iedereen wel eens, de één misschien vaker dan de ander, maar bijna iedereen heeft wel een televisieprogramma waar hij of zij graag naar kijkt. The Voice of Holland is hier een uitstekend voorbeeld van. The Voice of Holland is een veel bekeken televisieprogramma op de Nederlandse televisie. Het idee van de talentenshow The Voice of Holland is bedacht en ontwikkeld door John de Mol, een Nederlandse mediamagnaat.

Rondom de wereld

Niet alleen is The Voice te zien in Nederland, maar het heeft zich verspreid over meer dan 150 landen. Verschillende landen rondom de wereld hebben een eigen variant van dit programma gemaakt in samenwerking met John de Mol. In het bijzonder is The Voice of China erg populair onder de 157 miljoen Chinezen die hier naar kijken, hiermee is het programma al geruime tijd het best bekeken variëteitsprogramma van de Chinese televisie.

Bescherming

Maar hoe komt het dat een succesvol programma als The Voice, dat zoveel bekeken wordt, niet wordt nagemaakt? Dit is wat er uiteindelijk is gebeurd bij The Voice of China.

Nadat Star China Media (een Chinees bedrijf) 4 seizoenen lang heeft samengewerkt met John de Mol om The Voice of China uit te zenden, is hier abrupt een einde aan gekomen. John de Mol besloot om niet meer verder te gaan met Star China Media en ging in plaats daarvan samenwerken met Zhejiang Tangde (een ander Chinees bedrijf). Als reactie hierop werd The Voice in gewijzigde vorm uitgezonden door Star China Media. John de Mol werd op deze manier buiten spel gezet.

Kan dit zomaar?

Deze gang van zaken werd niet zomaar toegestaan door de rechter. De Chinese rechter heeft uiteindelijk gezegd dat Star China Media niet zomaar het programma van John de Mol mocht uitzenden zonder zijn toestemming. Dit komt omdat John de Mol een auteursrecht heeft op zijn programma The Voice. Door middel van dit auteursrecht kan hij anderen aanspreken die zonder zijn toestemming zijn programma willen uitzenden.

Auteursrecht

Wat is het auteursrecht? Dit is het recht waarmee een persoon ervoor kan zorgen dat iemand anders zijn creatie niet zomaar kan gebruiken zonder zijn toestemming. Volgens de rechter kan een televisieprogramma (zoals The Voice) een voorbeeld zijn van een creatie dat door het auteursrecht wordt beschermd.

Het auteursecht is in het leven geroepen zodat jij degene bent die aan jouw creatie geld kan verdienen en niet anderen. Zou dit auteursrecht niet bestaan, dan zou iedereen elkaars creaties kunnen stelen en daaraan zelf geld verdienen. Deze gang van zaken zou oneerlijk zijn tegenover degene die tijd, geld en moeite heeft gestoken in het maken van een creatie.

Conclusie

Je mag niet zomaar een televisieprogramma gaan gebruiken waarop een ander een auteursrecht heeft. Hier steekt het auteursrecht een stokje voor, door de maker van die creatie het recht te geven om anderen aan te spreken die gebruik willen maken van zijn creatie. The Voice is een prima voorbeeld van hoe het auteursrecht kan worden gebruikt om jouw creatie te beschermen.

Bronnen:

Hof Amsterdam, 25‑06‑1987 ECLI:NL:GHAMS:1987:AH1862.

J.F. Haeck, Idee en programmaformule in het auteursrecht (diss. Amsterdam UvA), Deventer: Kluwer 1998.

(208)