Woensdag 8 juni 2016

“Wat een hoerenstumperd”: ontslag door social media

Het aantal ontslagen vanwege onhandige uitspraken op social media neemt toe. Een Amerikaans meisje twitterde bijvoorbeeld: “Ew I start this fuck ass job tomorrow”, en kreeg van haar toekomstige baas het volgende berichtje terug: “And…no you don’t start that FA job today! I just fired you! Good luck with your no money, no job life!” Een werknemer van Blokker noemde zijn baas een “hoerenstumperd” op Facebook en werd ontslagen. Wanneer mag je baas je ontslaan voor een bericht op social media?

Privé of openbaar

Je baas heeft alleen iets te maken met wat je in het openbaar doet. Daarom bepaalt de rechter eerst of een social media bericht privé of openbaar is. De rechter in de Blokkerzaak vond Facebook openbaar, omdat berichten makkelijk verspreid kunnen worden door ze te liken. Maar een Facebookchat kan niet iedereen lezen en is dus privé. Twitter kan wel door iedereen gezien worden en is dus openbaar.

Grenzen aan vrijheid van meningsuiting

Artikel 7 van de Grondwet en artikel 10 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) geven iedereen het recht op vrijheid van meningsuiting. Daartegenover staat het recht op reputatiebescherming dat werkgevers kunnen inroepen (artikel 10 Grondwet en artikel 8 EVRM). De rechter moet een afweging maken tussen deze grondrechten. Daarbij houdt de rechter rekening met alle specifieke omstandigheden in een zaak.

Instructies

Allereerst kunnen werkgevers in een social media code bepalen wat hun werknemers op social media mogen zeggen (artikel 660 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW)). Als je je niet aan de social media code houdt, kan je worden ontslagen. Je moet dan wel weten dat die social media code bestaat. Meestal zal je baas daarom eerst een waarschuwing geven.

Goede werknemers

Daarnaast moet je je als goed werknemer gedragen (artikel 611 boek 7 BW). Je moet je loyaal en discreet opstellen. Natuurlijk mag je kritiek hebben, maar daarbij moet je rekening houden met de belangen van je werkgever.

Inhoud

Het maakt ook uit wat de inhoud is van je bericht. “Ik had vandaag een rotdag op mijn werk” is prima. Maar je kan direct ontslagen worden als je je baas of een collega ernstig beledigt (artikel 678 boek 7 BW). Dat ontdekte de medewerker van Blokker die zijn baas een “hoerenstumperd” noemde. In dat geval telde de rechter ook mee dat hij al een keer was gewaarschuwd door zijn baas. Liegen dat je ziek bent is ook een reden om ontslagen te worden.

Waar ligt de grens?

Het is niet altijd duidelijk wat je wel of niet op social media mag zetten. Als er een social media code is, dan moet je je daaraan houden. Daarnaast moet je je als goed werknemer gedragen. Wat dat betekent, hangt van de precieze situatie af. Meestal kan je zelf aanvoelen of het verstandig is om iets op social media te zetten. Je mag in ieder geval niet je baas, je collega’s of de klanten van het bedrijf beledigen. Het is ook niet slim om je ziek te melden en vervolgens in je status update te schrijven dat je aan het shoppen bent. Over het algemeen geldt: als je twijfelt over een bericht, kan je het beter niet plaatsen.

(231)