Woensdag 11 mei 2016

Wie is de baas over het internet?

In de gewone wereld hebben we overheden, denk bijvoorbeeld aan gemeentes en provincies in Nederland. En natuurlijk onze nationale overheid, in de vorm van de regering en het parlement. Een centrale wereldregering kennen we niet echt. In de offline wereld zijn er wel overheden, maar die zijn erg versnipperd en er is niet één land de ‘baas’ over de hele wereld. Hoe zit dat in de online wereld? Wie is eigenlijk de baas over het internet?

Geschiedenis

Officieel is het internet in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontstaan, maar pas 30 jaar later werd het internet ook een succes bij gewone burgers. Sinds het begin van deze eeuw heeft het internet een hoge vlucht genomen en in september 2014 waren er voor het eerst meer dan 1 miljard websites online. In Nederland had in 2014 96% van de huishoudens beschikking over een internetverbinding. Het is wel duidelijk dat het internet een belangrijke rol in ons dagelijks leven speelt. Maar wie bepaalt de regels zodra we online gaan?

Wereldregering

Op het internet is niemand echt de baas. Natuurlijk gelden er lokaal regels, zo zijn er in Nederland regels voor wat er gedaan moet worden als er bijvoorbeeld kinderpornografie wordt gevonden of als er materiaal wordt gevonden dat een inbreuk maakt op iemands auteursrecht. Deze regels gelden alleen in Nederland en dat is lastig, want het internet houdt niet op bij de grenzen van een land. En in Frankrijk, Japan, Amerika of Nederland gelden allemaal verschillende regels en wetten. Een overkoepelende wereldregering is wat wetgeving betreft ook op het internet niet te vinden.

Commerciële bedrijven

De overheid heeft niet alleen als taak wetten maken, ze doet veel meer. Zo legt een overheid straten aan en geeft deze straten vervolgens namen. Op het internet worden niet zozeer straten aangelegd, maar er worden wel namen gegeven: de domeinnamen. Als je een website bezoekt, moet je die weten te vinden op het internet. Het World Wide Web werkt met IP-nummers, maar het is voor mensen lastig om een combinatie van acht cijfers te onthouden. Een naam is makkelijker te onthouden. Zo kun je www.juristvandetoekomst.nl of www.ejure.nl heel wat makkelijker onthouden dan acht voor je gevoel willekeurige cijfers. Op het internet worden de adressen bepaald door Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), een non-profit organisatie die lange tijd onderdeel was van het Amerikaanse ministerie van Handel. Tegenwoordig zijn ze redelijk zelfstandig. ICANN zet vervolgens weer nationale organisaties in, zoals in Nederland de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Hierdoor zou je min of meer kunnen zeggen dat non-profit organisaties een aantal taken van een ‘wereldregering’ op het internet uitoefenen.

Conclusie

Er is niet één partij aan te wijzen die de baas is over het internet. Sommige taken worden uitgevoerd door de nationale wetgevers en andere taken door (inter)nationale non-profit organisaties. Net als in de gewone wereld is het hierdoor ook op het internet niet mogelijk een wereldleider aan te wijzen. Daarin lijken beide werelden meer op elkaar dan je misschien zou denken. Het grootste verschil is dat het internet geen grenzen kent, waar we die in de offline wereld wel kennen. Je zou daarmee verwachten dat er ook wel een grensoverschrijdende leider aan te wijzen is, maar dit blijkt dus niet zo te zijn.

Bronnen:

http://www.news.com.au/technology/website-tally-hits-one-billion-internet-live-stats-shows/news-story/c4e37eadf566351b1936be91f452183c

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2015/tablet-verdringt-bord-van-schoot.htm

https://www.icann.org/

http://tweakers.net/nieuws/62813/vs-geeft-sleutelrol-bij-icann-op.html

 

(191)