Zaterdag 27 februari 2016

Wie wordt jouw digitale erfgenaam op Facebook?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een Facebook-account. Maar als je er niet meer bent houdt het op. Wanneer Facebook op de hoogte is van je overlijden, wordt je pagina omgezet in een herdenkingspagina. Deze pagina kan daarna niet meer worden gewijzigd, want dat kon alleen de gebruiker. Hoe los je dit probleem op? In de Verenigde Staten bestaat de mogelijkheid al langer, maar sinds kort kun je ook in Europa een digitale erfgenaam benoemen. Wat is een digitale erfgenaam? Wat mag de digitale erfgenaam en is deze erfgenaam hetzelfde als een ´echte´ erfgenaam?

Erfgenamen

Laten we eerst teruggaan naar de erfgenaam van vlees en bloed. Je kunt op twee manieren erven. Er kan sprake zijn van erven op grond van de wet. Dit wordt ab-intestaat erfrecht genoemd. Bij deze vorm van erfrecht bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. De kring van erfgenamen is beperkt. Je erfgenamen kunnen zijn: je echtgenoot of echtgenote, je kinderen, je ouders, je broers of zussen, je grootouders en je overgrootouders. Als je broers of zussen er niet meer zijn, maar zij volgens de wet wel erven, dan kunnen hun kinderen hun plaats vervullen. In een testament kun je zelf bepalen wie je erfgenamen worden. Dat is de tweede manier van erfrecht. Wat is een digitale erfgenaam? Dat is een persoon die je zelf aanwijst, die na jouw overlijden je Facebook-pagina kan beheren.

Digitale erfgenaam

Volgens de berichtgeving hoeft geen van beide wegen gevolgd te worden. Als je via Facebook een digitale erfgenaam wilt aanwijzen, doe je dat via je beveiligingsinstellingen. Je bepaalt dus helemaal zelf wie jouw digitale erfgenaam wordt en je hoeft dit met niemand te delen, behalve natuurlijk met de persoon die jouw digitale erfgenaam wordt. Misschien is het in de toekomst zelfs zo dat diegene een e-mail ontvangt na je overlijden en dan dus pas hoort dat hij of zij jouw digitale erfgenaam is. Maar dan moet je er wel zeker van zijn dat dit ook de juiste persoon is voor jou. Kan een digitale erfgenaam dan alles met de Facebook-pagina doen wat de overledene kon? Hier ligt het toch even anders. Wanneer je zelf je Facebook-pagina beheert heb je toegang tot alles en kun je berichten en contacten toevoegen en verwijderen. Een digitale erfgenaam heeft niet al deze rechten. Hij mag vriendschapsverzoeken accepteren, maar hij mag geen contacten verwijderen. Hetzelfde geldt voor oude privéberichten: ook deze kunnen niet verwijderd worden. Dit geldt ook voor de berichten die gedeeld zijn op jouw tijdlijn. Heb je helemaal geen zin in deze poespas en wil je lekker in het niets verdwijnen als je er niet meer bent? Dan kun je je hele profiel laten verwijderen na je overlijden. Maar let op! Wanneer je pagina, na je dood, eenmaal is omgezet in een herdenkingspagina, kunnen je contactpersonen dat niet meer doen.

Wie wijs jij aan als jouw digitale erfgenaam?

Bronnen:

Boek 4 BW

http://www.nu.nl/internet/4096532/facebookgebruikers-kunnen-digitale-erfgenamen-aanwijzen.html

(45)